Tinerii romani sunt mai deschisi catre antreprenoriat fata de tinerii celorlate tari Europene

Tinerii romani sunt mai deschisi catre antreprenoriat fata de tinerii celorlate tari Europene

5/5 - (1 vote)

Am gasit acest titlu pe pagina Ministerului Afacerilor Externe din Romania si mi-a captat atentia. Se pare ca 80% dintre tinerii romani licentiati, sub 30 de ani, au o atitudine foarte deschisa fata de ideea de a lucra pe cont propriu, conform studiului intitulat “Antreprenoriatul in Romania in 2012 si Spiritul Antreprenorial din Europa”.

Conform acestui studiu, 3 din 4 tineri romani cred ca in urmatorii 10 ani antreprenoriatul va fi cel putin la fel de important ca si acum, in timp ce 3 din 10 romani se gandesc sa isi deschida propria afacere.

Studiul ofera informatii despre atitudinea europeana fata de intreprinderea unei activitati independente, proiectul fiind sustinut de Amway Europe iar Romania a fost inclusa pentru prima data.

In medie, 69 % dintre europeni au o atitudine pozitiva fata de antreprenoriat iar Romania atinge 66%. De asemenea, 34 % dintre romanii intervievati se simt capabili sa puna bazele propriei afaceri, in timp ce Europa atinge procentul de 38%.

Principalii factori motivanti pentru romani sunt:

  1. perspectiva unui “al doilea venit” – 55%
  2. independenta fata de angajator – 33%
  3. sentimentul de implinire/de punere in practica a propriilor idei/planuri – 23%

In cazul tinerilor din celelalte tari europene, clasamentul principalilor factori motivanti este:

  1. independenta fata de angajator – 45%
  2. sentimentul de implinire – 38%
  3. perspectiva unui “al doilea venit” – 33%

Astfel, romanii apreciaza peste medie perspectiva unui “al doilea venit” – 55%, media europeana in acest caz fiind de 33% si sunt mai degraba atrasi de partea financiara a unei afaceri pe cont propriu decat de libertatea de a fi propriul sef.

Lipsa capitalului de inceput impreuna cu incertitudinile mediului economic si frica de a esua sunt principalele obstacole intampinate la nivel european pentru deschiderea propriei afaceri. Dintre cele 16 tari participante la studiu, Grecia – 74% si Germania – 69% sunt printre cele mai sceptice.

Incertitudinile mediului economic si frica de esec ocupa urmatoarele locuri in topul obstacolelor privite de romani insa sunt cu multa mai mici fata de media europeana:

  • incertitudinea mediului economic: Romania – 32% vs Europa -44%
  • frica de esec: Romania – 26% vs Europa -35%

Cele 16 tari participante la studiu: Autria, Danemarca, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Spania, Elvetia, Turcia si Ucraina

Romanian RO English EN French FR German DE Dutch NL