Profesia contabila de la conformitate la consultanta

Profesia contabila de la conformitate la consultanta

5/5 - (2 votes)

Digitalizarea transforma serviciile profesionale iar impactul acesteia poate fi vazut in profiturile care scad si in clientii care au inceput sa internalizeze contabilitatea/salarizarea pentru ca un program informatic poate acum sa preia mare parte din atributii si cu un cost mult mai redus.Elena Paraschiv-Pop – Partner, Operandi

De-a lungul istoriei, profesia contabila a reprezentat o varietate de actiuni care incep cu introducerea si procesarea datelor, de la placutele de argila umeda (Sumerieni), papirus (Egipteni), monede (Greci) pana la introducerea unor sisteme mai complexe odata cu dezvoltarea economica precum sistemul numeric roman si mai apoi arab. 

De fapt, gratie descoperirilor arheologice incepute in 1830, s-a dovedit ca acesti contabili din Sumer si Babilon sunt responsabili pentru dezvoltarea matematicii. Odata cu dezvoltarea agriculturii acum 10-12 000 ani, umanitatea a inceput sa defineasca conceptul proprietatii, asa ca 5 000 de ani mai tarziu au aparut contabilii care trebuiau sa calculeze (in special fara bani) veniturile dintre lucratorii pamanturilor si proprietari. Mai apoi, odata cu aparitia oraselor (perioada regatelor orase), era nevoie de estimarea sau bugetarea necesarului de dezvoltare urbanistica (ex: numarul de oameni si materiale pentru construirea drumurilor etc). Toate acestea erau calculate de contabili/matematicieni. 

In ziua de azi, specialistii in introducerea datelor nu trebuie neaparat sa inteleaga contabilitatea in detaliu ca sa isi poata indeplini atributiile. Procesarea si interpretarea datelor sunt in atributia contabililor seniori. 

Exista un trend in aproape toate domeniile de activitate, unde se vede cum tehnologia preia multe functii administrative, determinandu-i pe cei care se ocupa cu introducerea datelor sa devina mai analitici.

The winner takes it all! 

Traducerea acestei expresii in limbaj contabil ar arata cam asa: Contabilii cu super cunostinte profesionale, care cunosc procese, legislatie fiscala, standarde contabile, teorie financiara, piete financiare, institutii bancare, operatiuni si orice alt domeniu pe care il pot transforma in valoare adaugata vor fi singurii contabili cu cariere pe termen lung.  

Contabilii evolueaza si adauga noi solutii in portofoliul de servicii 

Viitorul societatilor contabile depinde de abilitatea acestora de a se transforma. Intotdeauna acestea au cautat sa fie mai eficiente prin standardizarea proceselor astfel incat sa poata aloca noi atributii aceleiasi persoane. Prin imbunatatiri periodice, ele au reusit sa puna in functiune un mecanism standardizat si foarte eficient. Exista chiar persoane in cadrul acestor organizatii care promoveaza principiile Lean Six Sigma – foarte potrivite daca ai o functie de confomitate.  

Si totusi de aici vine problema… Daca munca pe care o prestezi poate fi standardizata sau transformata intr-un proces este foarte posibil sa ramai fara un loc de munca pe termen lung. Doar nu te gandesti ca vei putea fi mai bun decat inteligenta artificiala in standardizare?…e o nebunie…! Rezultatul este scaderea profitabilitatii si loialitatii clientilor. 

Digitalizarea o amenintare dar si o oportunitate la adresa serviciilor profesionale 

Digitalizarea este o amenintare pentru ca provoaca modul de lucru de pana acum si este si o oportunitate pentru ca deschide noi orizonturi pentru profesionistii care vor fi capabili sa isi valorifice cunostintele pentru a oferi noi servicii clientilor. Conceptul este simplu: o astfel de firma are trei active principale: echipa, portofoliul de clienti si reputatia de consultant de incredere. 

O zona de consultanta usor de adoptat ar putea fi managementul riscului de creditare cu ajutorul caruia consultantul ajuta clientul sa implementeze un proces corect de analiza si monitorizare a clientilor acestuia din urma, in vederea minimizarii riscului de neplata. Si cat timp iti ajungi clientul sa-si imbunatateasca cash-flow-ul, cu siguranta ii va fi foarte dificil sa schimbe contabilul.  

Cum implementez noi servicii in portofoliu? Care sunt beneficiile imediate? 

OPERANDI Business Information sustine dezvoltarea societatilor contabile prin selectarea celor mai bune solutii din piata prin furnizarea unei platforma digitale cu brandul propriu (white labelling), training periodic, organizare de evenimente cu clientii si servicii de tip back-office.  

Conceptul OPERANDI este bazat pe experienta lui Karim Kheirat din perioada in care a lucrat pentru JP Morgan si banca elvetiana UBS. Bancile au inteles foarte devreme riscul digitalizarii asa ca au dezvoltat platforme cu solutii complementare care sunt vandute de angajatii acestora sau prin consultanti independenti – de obicei fosti angajati ai bancilor. Ideea era simpla … o echipa era responsabila cu selectarea solutiilor in functie de calitatea acestora si mai apoi urma sa instruiasca distribuitorii. Tehnologia era folosita pentru scaderea costurilor si imbunatatirea transparentei. 

Astazi, majoritatea bancilor din vestul Europei si din SUA utilizeaza un proces de consultanta in detrimentul unuia de vanzari si furnizeaza clientilor solutii nelimitate precum telefon, electricitate … si in curand salarizare. Poate si din acest motiv companiile de telecomunicatii furnizeaza si conturi bancare. 

„Proiectul Operandi a inceput in 2016 din dorinta de a ajuta firmele de consultanta (contabilitate, audit, taxe, avocati etc) sa preintampine efectele digitalizarii si sa isi consolideze pozitia in piata. Cladim parteneriate de afaceri care pun accentul pe integritate, loialitate si transparenta. In acest timp am testat numeroase solutii de la majoritatea furnizorilor si ne-am intalnit cu principalele firme de consultanta din Romania. Astazi ne putem mandri cu un portofoliu stabil de furnizori si firme de consultanta cu renume atat local cat si international, care promoveaza procesele Operandi. Din 2018 cand m-am alaturat proiectului, sunt responsabila de implementarea strategiei pe piata romaneasca iar pentru anul 2019, urmarim dublarea numarului de consultanti si dezvoltarea de noi servicii care pot fi promovate de acestia. ” a declarat Elena Paraschiv – Pop – Partner – Operandi

Romanian RO English EN French FR German DE Dutch NL